14 apr. 2013

Att vara lycklig kan göra dig frisk

Meningen med livet är att vara lycklig, men alla är inte lyckliga. Det går faktiskt att träna på att tänka positiva tankar så att kroppen mår bra. Den kände författaren, föreläsaren, kirurgen och hjärnexperten Nisse Simonsson menar att optimister lever i snitt sju och ett halvt år längre än pessimister. Hjärnan påverkas rent fysiskt om vi tänker positiva eller negativa tankar.

Det går att tänka sig frisk genom att fokusera på positiva saker, glada lögner fungerar också. Om man däremot ständigt går omkring med oro och ältar tråkiga saker så påverkar det immunförsvaret och man kan bli stressad och sjuk. Nisse Simonsson säger att motion, mat och sömn är tre viktiga saker för att hålla sig frisk. En rask promenad på 40 minuter 4-5 ggr i veckan minskar risken för diabetes typ 2 med nästan 100 %, demens med 60 %  och stroke med 57 %. Bättre och billigare läkemedel finns inte!

Jag gillar Nisse Simonsson. Han ber oss tänka efter vad som gör oss lycklig och vad som får oss att må bra. Hjärnan blir bra på det den gör ofta så om du lever för att uppdatera Facebook eller spela spel på datorn flera timmar i sträck blir hjärnan bra på det, men mindre bra på det sociala nätverket i verkliga livet. Nisse tycker synd om de som bara tror att de blir lyckliga om de får åka till Mauritius på semestern. Man ska i stället hitta guldkornen i vardagen som gör dig lycklig här och nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar